Ate Kolulahti

Päivitetty 10.10.2009

Olen syntynyt Kuhmoisissa 1971 helmikuussa. "Etelään" muutettiin 1977 helmikuussa, joten kauaa en kerinnyt kuhmoisten raittia tallomaan. Elämä heitteli jo ennen sitä paikasta toiseen, ja sen jälkeenkin useampaan paikkaan, ennenkuin asetuin aloilleni tähän nykyiseen kämppääni.

Talo minkä ostimme silloisen vaimoni kansa oli pieni, mutta kodikas ja totaalisesti muuttamiseen kyllästyneenä teimme päätöksen jäädä tähän. Noh pieneksihän se kämpää kävi sitten lastenkin myötä, joten laajensin sitä hieman, vaikka en kyllä rakentamisesta tuon taivaallista tiennyt. Mutta kaikkea voi oppia ja opetella, niin taas osaa uutta. Talossa asun edelleen ja töidenjälkeisen vapaa-ajan täyttää hyvin pitkälti koiraharrastukset. Koirista, niin menneistä kuin nykyisestä, tarkemmat esittelyt löytyy sivuilta, mutta kaikkea niiden kanssa harrastetaan. Näyttelyt, TOKO, PK-lajit, ja muut vastaavat ovat täysin arkea monessa muodossa.

Olen suorittanut Suomen Kennelliiton TOKO koulutusohjaaja, TOKO-liikkeenohjaaja, koetoimitsija ja TOKO-koetoimitsija kurssit. Lisäksi muita luentoja ja kursseja on koirankoulutuspuolella tullut käytyä jokunen. Koulutuksia olen ohjannut Nu-Pun koiraklubissa vuodesta 2004 vuoteen 2011. Nyt toimin ohjaajana ja puheenjohtajana Suomen HarrasteKoirat ry:ssä. Olen ollut kutsuttuna kouluttajana eri kennelpäivillä, pitänyt jokusen luennon ja kurssin, sekä kouluttanut ihmisiä kouluttamaan koiriaan ihan yksityisopetukena. Kentällä varsinkin minut tunnetaan vaativana ohjaajana joka antaa palautteen perusteluineen välittömästi, oli se palaute sitten positiivinen tai negatiivinen.

Mikäli joskus ajattelet ottavasi koiraa, olisi syytä ensin ajatella asiaa moneen kertaan. Mieti tarkalleen, mitä aiot koiran kanssa harrastaa? Minkä kokoisen koiran käsiteltävyyteen fyysiset voimasi riittävät? Miten paljon sinulla on tilaa niin autossasi, pihallasi, kuin kotonasi? Nämä tutkittuasi saatkin jo jaoteltua lajien kirjon noin kahteen-kolmeen kymmeneen. Valintaa tehdessäsi, muista että esim. PK-lajit (Palveluskoira) eivät ole avoinna kaikille roduille. Elät säännöllistä ja vakaata elämää? Oletko valmis uhraamaan järjettömän määrän rahaa ja aikaa koiraasi? Ota huomioon että kaikki koiralle antamasi aika on poissa itseltäsi ja perheenjäseniltäsi. Muistathan että koiraa ei saa yhtähelposti hoitoon kun esim lasta, jos haluat lähteä lomalle johonkin pitkälle. Ja muistat että koira on seuranasi seuraavat ehkä jopa 16 vuotta. Ja ennenkaikkea muistat sen, että koiranomistajana sinulla on velvollisuus tehdä koirastasi yhteiskuntakelpoinen.

Vieläkin olet sitä mieltä että haluat koiran? Mieti nyt vielä, ne kasvaa myös isoksi, eivät ole aina suloisia pentuja. Voivat hajoittaa kämppääsi pentuna jne. Jos edelleen olet sitä mieltä että haluat koiran, tutustu vieressä oleviin linkkeihin, eri koirarotuihin, eri kasvattajiin, kysy neuvoa, tarvittaessa voit olla toki yhteydessä minuunkin. Jos olet päätynyt puhdasrotuiseen koiraan lue tarkkaan luonnekuvaukset ja se mihin tarkoitukseen koira on jalostettu, sekä vaali ja kunnioita noita jalostusperiaateita. Ja muista rekisteröidyt pentueet ovat vain ja ainoastaan oikea tapa ottaa puhdasrotuinen koira. Rekisteröimättömään pentueeseen on aina joku syy. Esim liian tiheä pennutusväli, liian korkea sukusiitosprosentti tms. Ostamalla rekisteröimättömästä pentueesta koiran menetät kaikki oikeudet ja takuut koiraan, vakuutusturva on huonompi, ja tuet ehkä tietämättäsi pentutehtailua, jota tehdään välittämättä koiran terveydestä. Rekisteröimätön koira on verrattavissa täysin sekarotuiseen, eli hinta haitari on silloin noin 50-150 €, puhdasrotuinen ja paperillinen koira 900 € ja siitä ylöspäin. Muista vielä, tuo on murto-osa siitä summasta mitä koiran omistaminen tulee sinulle maksamaan. Vastineeksi saat toki elämäntavan, harrastuksen, mieletöntä iloa ja kun siitä aika jättää surun jota et unohda koskaan ja joka murtaa sinut.